VZW De Loodsen

De zomervakantie 2023 voor alle kinderen en jongeren zat erop en school startte opnieuw, ook voor onze Oekraïense kinderen.

Voor Euro-Children was deze periode de start op onze nieuwe plek. Niet alleen werd het adres van onze VZW officieel gewijzigd via de statuten en moeten/werden enkele instanties verwittigd met onze nieuwe gegevens, er werd ook letterlijk ’t een en ’t ander verhuisd.

Karel die voor ons het kantoortje al jaren vrijwillig bemant, er wekelijks even binnenwipt voor de briefwisseling, taken op de computer uitvoert, opzoekingen doet in archieven voor vragen van oud-gastgezinnen en kinderen die in het verleden op vakantie kwamen,… startte reeds met de vele mappen, kaften, documenten, in dozen op te bergen toen we eind maart van directeur Ils van VZW Kiosk te horen kregen, dat ze ons kantoortje zelf willen gebruiken. Deze welzijnsorganisatie die zich inzet voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar en hun gezinnen die kampen met diverse en vaak complexe opvoedingsproblemen, groeit in hun werking waardoor ze onze ruimte nodig hebben voor nieuwe medewerkers. Begrijpelijk uiteraard, maar het was even krabben in het haar. 

We gingen opnieuw horen bij Bruno Aerts, onze reddende Caritas-engel, of hij voor ons opnieuw een plek kon vinden binnen het Caritasnetwerk waar we als erkend project – net zoals voorheen – kosteloos een kleine ruimte mogen inpalmen. Een poosje later kregen we een aangenaam telefoontje van Frank, directeur bij De Loodsen vzw. Deze VZW biedt vorming en ondersteuning aan personen die zich inzetten voor vrijwilligerswerk en anderzijds zet de organisatie zich in om via een aantal projecten ondersteuning en kansen te geven aan maatschappelijk kwetsbare groepen die uit de boot vallen. www.deloodsen.be

Zij hadden wel een klein kamertje vrij. Even later, op 19/04 werden Karel & Ann door Frank en Annemie (organisatieverantwoordelijke) warm onthaald in dit oude klooster middenin het oude stadscentrum van Antwerpen… en leek het mogelijk om ons daar in een klein kantoortje te settelen en er het vestigingsadres van onze VZW te laten noteren. Wat waren we dankbaar!! We hopen er lang te mogen huizen.

Ook al weten we dat centrum Antwerpen niet ideaal is om te parkeren, toch waren we opgelucht dat we terug kosteloos een thuis hebben. Gezien we met onze vereniging enkel leven van giften, is het huren van een pand (met bijhorende energiekosten) voor ons niet haalbaar.

Dus, op ZONDAG 6 AUGUSTUS verzamelden Marleen en Ludwig, Erik, Myriam, Ann en Marc een laatste keer in de Kloosterstraat te Hoboken om de vele klaarstaande dozen en meubilair in te laden in de 3 wagens & een grote aanhangwagen en die in 1 beweging over te brengen naar ons nieuwe adres in de Sint-Jacobsmarkt 43. We werden niet alleen opgewacht door Annemie, ze liep onmiddellijk met ons vele keren de trappen op en af om al dat zwaars – wat kan papier toch doorwegen – naar boven te zeulen. Haar potje koffie na dit alles deed dan ook lekker deugd… zeker voor de mannen die, nog wat uitblazend, konden streamen om te supporteren bij de laatste kilometers van het WK wielrennen in Glasgow.

Niettegenstaande de vele regen, werd het een geslaagde verhuisdag. Dit hebben we niet alleen te danken aan het warme welkom in De Loodsen, maar ook aan dit fijne verhuisteam dat moe (behalve onze jeugdige Myriam) maar voldaan huiswaarts reed. Uiteraard is de kous nog niet af, want Karel moet alles nog terugplaatsen en wil dit op zijn eigen ritme en manier doen. Oprechte dank, Karel!

Bij deze, noteer onze nieuwe gegevens. Wie weet mogen we jullie eens ontmoeten in de grote beschikbare ruimte (groter dan in Kiosk) en mooie binnenkoer van dit grote complex: onze nieuwe Euro-Children thuis!

Sint-Jacobsmarkt 43 (De Loodsen), 2000 Antwerpen