Voor Ann en Filip

Testpagina

Euro-Children is een VZW die in principe vooral kinderen uit Belarus naar België haalt voor een deugddoende vakantie in een gastgezin. Sinds 02/2022, door de Oekraïense oorlog, staat dit project ‘on-hold’ (zie ook homepagina).

Zoals jullie misschien weten ligt Belarus zeer dicht bij Tsjernobyl de plaats van de kernramp van bijna 35 jaar terug. Dit lijkt een lange periode maar zoals je misschien op de VRT in 2019 zag in het programma Reizen Waes, en onlangs in de reportages ‘In de ban van Tsjernobyl’ met de aansluitende populaire fictiereeks ‘Chernobyl’, nog steeds zéér up- to-date.

Zowel het economische, financiële, gezondheid, sociaal leven blijven bezorgdheden in Belarus. Een kind 1 maand uit deze ongezonde situatie halen doet wonderen en geeft op termijn kansen. Dit is wat wij met deze vereniging doen… kansen geven aan kinderen, maar zeker en ook niet in het minst, aan de gastgezinnen zelf. Kansen op ontmoetingen, relaties over grenzen heen. Aanleren, voelen dat niets vanzelfsprekend is. Waar plaats is voor 4 is ook plaats voor 5…

De oorsprong van onze VZW vind je al terug in 1956. In de gloriejaren kwamen zo’n 800 kinderen per jaar naar België… Nu zijn er dat nog 15. Niet omdat we geen kinderen meer hebben, maar wel omdat wij geen gastgezinnen meer vinden.

Onze stichter Father Robert (uit Antwerpen) overleed in 2018. Het zoeken naar nieuwe contactpersonen en vertrouwen vanuit Belarus had wat tijd nodig maar met een bezoek aan Minsk, werden onze contacten hersteld en kunnen we er samen opnieuw voor gaan.

Gezien jij op onze webstek terecht ben gekomen en dit hier leest, ben jij ook een persoon met het hart op de juiste plaats, ben je gelokt om ook iets te betekenen voor iemand. Misschien wel om ook enkele weken in juli een kind in jullie gezin op te nemen. Kunnen we je raken, wil je meer weten, graag wat info? Bel, chat, mail ons. Graag een persoonlijk bezoekje? Met ons team van vrijwilligers/gastouders doen we graag een babbel met jou. Shoot!
Tel: +32 495 67 82 37 info@euro-children.be 
https://www.facebook.com/eurochildren/

Hopelijk mogen we jou, jullie gezin of als koppel, grootouders, alleenstaande welkom heten in onze Euro-Children-familie? Elk van jullie kan een warm gastgezin worden voor kinderen uit minder kansrijke omgevingen.

Samen voor nieuwe gastgezinnen? Dat zou fijn zijn, want de nood is heel groot!

Het bestuur

Onthaalbijdrage

Sinds jaar en dag betaalt elk gastgezin een onthaalbijdrage. Dit is de enige persoonlijke bijdrage die wij hen per werkjaar aanrekenen en wijzigt niet wanneer er meerdere kinderen in 1 gezin worden opgenomen. Alle andere kosten dragen we zelf en verzamelen we door giften, activiteiten, evenementen, verkoop enz. Gezien onze gastgezinnen deze kinderen kosteloos opnemen in hun gezin, hebben wij beslist om de onthaalbijdrage vanaf deze zomer te verlagen naar €25. Het is niet eenvoudig vandaag om gastgezinnen te vinden en we beseffen dat de opoffering, ook financieel, niet evident is. Zo hopen we dat deze financiële toegeving, ook een stimulans kan zijn om zich toch als kandidaat-gastgezin aan te bieden.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Nieuw gastgezin

We begrijpen dat je veel vragen hebt, dat je niet weet wat er eigenlijk op je afkomt om een kind in je gezin op te nemen. Het is de eerste keer en veel bedenkingen komen in je op. Logisch. Ook wij – want al onze vrijwilligers zijn (oud)gastouders – kennen dit gevoel bij de overweging bij zo’n kandidaatstelling. Wel, hiervoor hebben we een duidingsdocument opgesteld. Deze ‘informatiebrochure’ zal je hierbij helpen. Heb je toch nog vragen of bedenkingen, bel of mail ons gerust.

2022 Informatiebrochure

Tevens plannen we elk jaar een ‘ontmoetingsmoment’ in juni. Dan nodigen we alle gastgezinnen uit om, net voor de zomer, nog eens samen te komen. Dit is een moment om samen met zij dit de eerste keer gastouder zijn, vragen te stellen, te praten over vele praktische dingen en te luisteren hoe zij, die dit al een poosje of jaren doen, tips meegeven en ervaringen delen. Het is fijn om mekaar te ontmoeten en dan voelen we steeds het warme gevoel van onze Euro-Children-familie. Uiteraard word je hierop tijdig uitgenodigd.

Dit, en ook andere geplande activiteiten, kan je steeds terugvinden in onze rubriek AGENDA.

Via onderstaand contactformulier kan je ons ook bereiken: