Met meer dan💯deelnemersgenieten van de familiedag!

Nu we ‘eindelijk’ terug kinderen konden ontvangen, beloofde de familiedag ook een groot succes te worden. En dit was ook zo! Inschrijvingen kwamen snel binnen. Slechts een 4-tal gezinnen konden niet aanwezig zijn. Zoals ieder jaar proberen we een uitdagend programma aan te bieden en kwamen deze keer in De Gavers terecht. Deze Provinciale Domeinen zijn budgetvriendelijk  – interessant voor een organisatie als de onze -en ook in Geraardsbergen werden we (voor de eerste keer) warm onthaald en kregen fijne voorstellen aangeboden. Onze ‘promo-caravan’ was net opgesteld midden de voor ons gereserveerde feestweide, de partytent opgetrokken, de beachvlaggen als herkenpunt geplaatst, gastouders Ivan &Antoon reden aan met hun bestelwagen om de bagage bij de activiteiten te kunnen opbergen,… en daar arriveerden de eerste van de vele gastgezinnen met hun Oekraïense vakantiedochter(s) of -zo(o)n(en). Dat het opnieuw een geslaagde en deugddoende dag was, met een leuk ontmoeten en verrijking voor allen, kan je lezen in het fijne verslagje welke Erik en Maria voor ons neerpenden. Dankjewel!

Dit jaar waren we voor de eerste keer gastgezin voor Euro-Children. Gezien onze eigen kinderen al even het huis uit zijn, hadden we ons opgegeven voor twee kinderen, zodat ze aan mekaar gezelschap hadden van leeftijds- (en taal) genoten. 

Drie weken verbleven ze bij ons. Arina en Karolina zijn twee fijne kinderen. Wat ons wel wat verraste was de taalbarrière. Wij praten geen Oekraïens, zij geen Nederlands, geen Engels. Het was behelpen met gebaren en met Google Translate, maar een echt gesprek voeren was moeilijk. Ook was de smartphone, net zoals in de andere gezinnen, niet weg te cijferen. Na een dag hebben we er wel afspraken over moeten maken, die gelukkig gesteund werden door hun moeders.

Na een aantal dagen raakten we wat gewoon aan mekaar en aan de situatie. We deden samen dingen, ze speelden met mekaar, of onze kinderen of kleinkinderen namen ze op sleeptouw.

Op 16 juli trokken we naar de familiedag in De Gavers in Geraardsbergen. We troffen er niet alleen andere Oekraïense kinderen, maar natuurlijk ook andere gastouders. Het was een fijne dag. De groep werd in twee gesplitst, om beurten werd er minigolf gespeeld of geklommen. Na het gezamenlijke middageten werden er op de weide gezelschapsspelletjes gespeeld. De kinderen hadden er zichtbaar deugd aan. Ook voor ons was het fijn om met een aantal van de andere gastouders te praten. De verhalen van Oksana over de situatie in Oekraïne, mede onder woorden gebracht door Ann, waren beklijvend. Hoe wreed kan oorlog zijn en hoe verwoestend voor een jong leven.  De mensheid is erg hardleers.

De laatste week verliep vlot. We hoorden dat dit op nog plaatsen zo was. Wellicht zat het warme gevoel dat rond de familiedag hing daar wel voor iets tussen.

Ondertussen zijn de kinderen al even terug naar huis, en gaan ze ook terug naar school. We hopen dat ze deugd gehad hebben aan hun verblijf in België en dat zij, en hun familie, zoveel mogelijk gespaard blijven van het oorlogsgeweld.

Pluim voor de mensen van Euro-Children om dit alles te organiseren!

Maria en Erik De Nayer – Mertens

hier kan je onze foto’s bekijken:  familiedag de Gavers