Euro-Children VZW

ActueelUiteraard zullen alle activiteiten pas doorgaan wanneer er groen licht wordt gegeven door de Nationale veiligheidsraad!

ONZE GASTKINDEREN KOMEN ERAAN!!


01/07 – 26/07/20 - GEANNULEERD

Meerdere inspanningen werden geleverd om antwoorden te bekomen op de grootste vraag: kunnen onze kinderen komen waarbij hun en de gezondheid van de gastgezinnen geen gevaar lopen. Ook vanuit Caritas Minsk - met wie we intensief contact hadden - nemen ze deze zorg ter harte en beseffen dat een overtocht niet mogelijk is. Ook de directeur Father Vitaliy schreef ons een brief waarin hij deze bezorgdheid uitte, gezien geen perspectief en de situatie qua besmettingen en zieken (ook kinderen) in hun land hoog zijn. Toen we op 10/06/2020 een telefoontje kregen van de Brusselse Consul van Belarus, was de beslissing duidelijk: Belarus behoudt het standpunt dat kinderen in groep niet naar het buitenland mogen deze zomer. Net voor ons gepland virtueel teamoverleg konden we het besluit, waar we voor vreesden, nemen: GEEN VAKANTIES DEZE ZOMER! Uitstel naar een latere datum is geen optie, gezien de onduidelijk aanhoudt. Afspraken en taakverdelingen werden gemaakt om onze gastgezinnen persoonlijk te informeren zodat ze begrijpen dat deze keuze de enige juiste is.

Ook voor Kroatië en Slovakije gaan we in overleg met onze gastouders.

Zoals jullie weten draagt Belarus – de kinderen van toen zijn nu jonge ouders (ook kinderen uit deze gebieden komen tot bij ons) - de gevolgen van het aanpalende Tsjernobyl in Oekraïne. In april besteedde Canvas heel wat aandacht aan de kernramp in Tsjernobyl (26 april 1986). Er is niet alleen de prestigieuze fictiereeks van HBO maar ook de docmentairereeks van VRT-jounalist en Ruslandkenner Jan Balliauw.

In de ban van Tjernobyl


Nog tot 15 juli beschikbaar op VRT

In de ban van Tjernobyl

Een driedelige reeks waarin Jan Balliauw op zoek gaat naar de realiteit achter de fictie van de populaire reeks Chernobyl en ontmoet in Oekraine de mensen op wie de reeks gebaseerd is. Ooggetuigen vertellen hem wat ze die bewuste dag zagen en hebben meegemaakt, wat de gevolgen waren op hun leven en gezondheid, welke mythen erover bestaan.

Maar Jan trekt ook naar Wit-Rusland, waar 70% van de actieve neerslag van Tsjernobyl belandde. Hij praat er met de slachtoffers die nog altijd in besmet gebied leven.

En in aflevering 2 haalt hij de prachtige initiatieven aan die werden opgestart om kinderen uit deze geteisterde streken een vakantie in België aan te bieden. Oude beelden met treinen vol kinderen die in de zomer op vakantie komen zijn rakend. Maar vooral de getuigenis van een dame, die ooit als kind mocht genieten van dat ‘eventjes weg’ en nogmaals haar dankbaarheid uitte tot haar gastgezin, was pakkend voor ons als VZW. Het bewijs dat die waardevolle weken voor deze slachtoffers tekenend zijn voor hun verdere leven… tot op vandaag. Wij volharden dan ook om deze kwetsbare groep dit kleine geluk eens per jaar aan te reiken bij onze gastgezinnen.

CHERNOBYL


Nog tot 15 juli beschikbaar op VRT

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/chernobyl/1/chernobyl-s1a1/

Deze populaire 5-delige Amerikaans-Britse dramareeks met het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale op 26 april 1986, de rampzalige gevolgen in de omgeving en de omwonende, de race om mensen te redden, maar ook hoe de autoriteiten de waarheid verdoezelen.

Chernobyl (met onder meer Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson en Paul Ritter) vertelt het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale in toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne, de rampzalige gevolgen ervan voor de omgeving en de omwonenden, en de race tegen de tijd van brandweer en technici om mensen te redden en erger te voorkomen. Maar ze toont ook hoe de Sovjetautoriteiten probeerden de ware oorzaken van de ramp te verdoezelen en hoe één man bleef vechten om ze aan het licht te brengen. De reeks wordt alom geprezen om haar intense vertolkingen, de realistische en accurate sfeerschepping en algemene productiekwaliteiten, maar vooral ook om de ontmaskering van de manier waarop de overheden de waarheid probeerden te verhullen. Recensenten zien daarin parallellen met de hedendaagse problematiek van ‘fake news’. Vanaf eind april op Canvas en VRT NU. https://communicatie.canvas.be/canvas-in-het-voorjaar-de-blikvangers#

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO 1
Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO 2
HBO's Chernobyl vs Reality - Footage ComparisonFamiliedag


Lieve gastgezinnen,

Zoals we jullie persoonlijk en in onze laatste Corona-update doorgaven, willen we de geplande familiedag van zondag 19/07/2020 laten doorgaan. Velen van jullie prikten deze dag reeds in de agenda en vertelden te komen. Heerlijk!
In bijlage vinden jullie onze uitnodiging en dringen aan om deze week te willen inschrijven, zoals je zal lezen. Zo kunnen we de geplande toffe activiteiten laten doorgaan. Dank om dit niet uit te stellen.

En wees gerust, we houden ons aan de Corona-maatregelen zodat we allen verder gezond blijven!

Tot eerstdaags,

Het Euro-Children-teamAvondmarkt


Avondmarkt (17u-21u), Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer te Mol – Je vind er onze vrijwilligers Lucienne & Sandra, zoals ieder jaar, met hun promotiestand en spelletjeskraam – gratis inkom vanaf 17u
16E EURO-CHILDREN-QUIZ


Iedereen samen

De Warmste Week is de grootste solidariteitsbeweging van Vlaanderen, met de steun van alle VRT-netten. Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Klara, Eén, Canvas, Ketnet, Sporza en VRT NWS bundelden hun krachten om hartverwarmende verhalen uit heel Vlaanderen te brengen.

2020

De komende weken zorgt de Koning Boudewijnstichting ervoor dat al het ingezamelde geld goed terechtkomt bij de verschillende goede doelen. Dankzij jullie inzet kunnen deze vzw's hun levensbelangrijk werk een heel jaar lang voortzetten. Zo leeft De Warmste Week een heel jaar lang voort.

Volgend jaar zitten we al aan de achtste editie van De Warmste Week. Afspraak van vrijdag 18 tot en met donderdag 24 december 2020.