Euro-Children VZW

Actueel

Zoals jullie weten draagt Belarus – de kinderen van toen zijn nu jonge ouders (ook kinderen uit deze gebieden komen tot bij ons) - de gevolgen van het aanpalende Tsjernobyl in Oekraïne. In april besteedde Canvas heel wat aandacht aan de kernramp in Tsjernobyl (26 april 1986). Er is niet alleen de prestigieuze fictiereeks van HBO maar ook de docmentairereeks van VRT-jounalist en Ruslandkenner Jan Balliauw.

In de ban van Tjernobyl


Nog tot 15 juli beschikbaar op VRT

In de ban van Tjernobyl

Een driedelige reeks waarin Jan Balliauw op zoek gaat naar de realiteit achter de fictie van de populaire reeks Chernobyl en ontmoet in Oekraine de mensen op wie de reeks gebaseerd is. Ooggetuigen vertellen hem wat ze die bewuste dag zagen en hebben meegemaakt, wat de gevolgen waren op hun leven en gezondheid, welke mythen erover bestaan.

Maar Jan trekt ook naar Wit-Rusland, waar 70% van de actieve neerslag van Tsjernobyl belandde. Hij praat er met de slachtoffers die nog altijd in besmet gebied leven.

En in aflevering 2 haalt hij de prachtige initiatieven aan die werden opgestart om kinderen uit deze geteisterde streken een vakantie in België aan te bieden. Oude beelden met treinen vol kinderen die in de zomer op vakantie komen zijn rakend. Maar vooral de getuigenis van een dame, die ooit als kind mocht genieten van dat ‘eventjes weg’ en nogmaals haar dankbaarheid uitte tot haar gastgezin, was pakkend voor ons als VZW. Het bewijs dat die waardevolle weken voor deze slachtoffers tekenend zijn voor hun verdere leven… tot op vandaag. Wij volharden dan ook om deze kwetsbare groep dit kleine geluk eens per jaar aan te reiken bij onze gastgezinnen.

CHERNOBYL


Nog tot 15 juli beschikbaar op VRT

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/chernobyl/1/chernobyl-s1a1/

Deze populaire 5-delige Amerikaans-Britse dramareeks met het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale op 26 april 1986, de rampzalige gevolgen in de omgeving en de omwonende, de race om mensen te redden, maar ook hoe de autoriteiten de waarheid verdoezelen.

Chernobyl (met onder meer Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson en Paul Ritter) vertelt het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale in toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne, de rampzalige gevolgen ervan voor de omgeving en de omwonenden, en de race tegen de tijd van brandweer en technici om mensen te redden en erger te voorkomen. Maar ze toont ook hoe de Sovjetautoriteiten probeerden de ware oorzaken van de ramp te verdoezelen en hoe één man bleef vechten om ze aan het licht te brengen. De reeks wordt alom geprezen om haar intense vertolkingen, de realistische en accurate sfeerschepping en algemene productiekwaliteiten, maar vooral ook om de ontmaskering van de manier waarop de overheden de waarheid probeerden te verhullen. Recensenten zien daarin parallellen met de hedendaagse problematiek van ‘fake news’. Vanaf eind april op Canvas en VRT NU. https://communicatie.canvas.be/canvas-in-het-voorjaar-de-blikvangers#

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO 1
Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO 2
HBO's Chernobyl vs Reality - Footage Comparison


Info en ontmoetingsavond: van 18u tot 21u.

We kunnen alvast meegeven dat de kinderen deze zomer zullen langskomen in deze periode.
De juiste verblijfsdatum is pas bekend bij de definitieve groepsboeking van de vliegtickets.
Wij zijn nl. afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij bij de toekenning ervan.Familiedag


Iedereen samen

De Warmste Week is de grootste solidariteitsbeweging van Vlaanderen, met de steun van alle VRT-netten. Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Klara, Eén, Canvas, Ketnet, Sporza en VRT NWS bundelden hun krachten om hartverwarmende verhalen uit heel Vlaanderen te brengen.

2020

De komende weken zorgt de Koning Boudewijnstichting ervoor dat al het ingezamelde geld goed terechtkomt bij de verschillende goede doelen. Dankzij jullie inzet kunnen deze vzw's hun levensbelangrijk werk een heel jaar lang voortzetten. Zo leeft De Warmste Week een heel jaar lang voort.

Volgend jaar zitten we al aan de achtste editie van De Warmste Week. Afspraak van vrijdag 18 tot en met donderdag 24 december 2020.